FejlécIdén is volt Múzeumok Éjszakája!

Látványos programokkal készültünk a Múzeumok Éjszakájára.
Program - Plakát
Hangulatjelentés - rövidfilm
A rendezvény képeiTermészettudományos kísérletek fénnyel
21 órakor keződött különleges programunk

Rendezvényünk csúcspontjaként az esti sötétség beálltával egyedülálló programelemként látványos természettudományi (fizikai, kémiai, valamint műszaki) kísérleteket mutattunk be a Szent István Egyetem vezető oktatóinak, tudósainak közreműködésével.
Érdekes, rendkívüli fényjelenségeket is megcsodálhattak lézerrel és stroboszkóppal, melyek nem mindennapi látványosságot biztosítottak kicsiknek és nagyoknak.


Rendhagyó múzeumi séta: Működő gépek, fényben a tudás

A megújult állandó kiállításokon a Múzeumok Éjszakáján rendhagyó múzeumi sétát tettünk, melynek keretében szakavatott kollégáink működés közben mutatják be gyűjteményünk kiemelt gyöngyszemeit. A műtárgyak használatát interaktív képekkel, illetve filmekkel illusztrálva működési környezetükben láthatták látogatóink.Nagyanyáink ízei - Híres Magyar Élelmiszerek

A Szakmúzeumban megtekinthető a Híres Magyar Élelmiszerek állandó kiállítása. E széles választékból a látogatóinkat nagyanyáink ízeivel vártuk. Megízlelhető volt a bodzavirág- és akácvirág szörp, és megkóstolható nagyanyáink süteményei közül például a kukoricamálé.
Szikrát hányó stabilmotorok

A gyűjteményben több mint 100 lokomobil és stabilmotor várja látogatóinkat. Ezen alkalomra vendégként jeles magángyűjtők exkluzív stabilmotorjai is megszemlélhetők voltak működés közben. Bemutatásra és indításra került Csonka-Bánki 120 éves magyar fejlesztésű és gyártású motorja, de működés közben láthatták az Ivcsenko AL-14 Csillagmotort is, amelyet repülőgépek és helikopterek erőforrásaként használnak még napjainkban is. Stabilmotorok szikrákat hányva pörögtek és forogtak és bekukucskálhattunk a motor belsejében zajló fényjelenségekre is.
Csillagmotor az éjszakában

Ivcsenko AI-14 a Szovjetunióban kifejlesztett kilenc hengeres, egykoszorús, léghűtéses csillagmotor. Az alapváltozat 176 kW (240 LE) teljesítményű, a Voronyezsi Gépgyárban gyártották 1950-tól. A sűrített levegős indítású motorokat repülőgépeken, és helikopterek erőforrásaként alkalmazták.
Török József gyűjtő működő csillagmotorját a Múzeumok Éjszakáján működtette a Gépmúzeum udvarán.

Éjszakai traktorozás

Ismét közkedvelt programnak bizonyult az éjszakai traktorozás. A csecsemőtől a 100 éves fiatalig sokan kipróbálhatták a traktorvezetést, amely már önmagában is nagy buli, de az éjszakai traktorozásnak rendkívüli hangulata van.
Csinálj képet fénnyel - kézműves foglalkozás

A SZIE Műszaki Dokumentációs Központjában a gyerekeket többféle foglalkozás várta:
- készíthettek sötétben világító könyvjelzőt és ajtóüzenetet,
- egyedi összeállítású, rétegekből válogatott rajzokat,
- papírbábokat, melyeket mesebeli hátterek előtt árnyjátékban is kipróbálhatnak,
- és megfejthették az angol nyelvi fejtörőt a Zöld Út Nyelvvizsgaközpont jóvoltából.


Virtuális időutazás és Föld körüli utazás a stúdióban

Ezen az éjszakán távoli tájakra és ismeretlen világokba repítette el a látogatókat a SZIE Gépészmérnöki Kar videostúdiója. Az épületben működő stúdió digitális világába érkezve bárki bepillantást nyerhetett egy filmstúdió működésébe.
A mozifilmekben gyakran alkalmazott green- és bluebox technika segítségével különleges helyszínek fotóit és mozgóképeit varázsoltuk „a kamerák kereszttüzébe kerülő” gyermekek és felnőttek mögé. Az így készült alkotásokat a Gépmúzeum Facebook oldalán tekinthetik meg!


Gödöllői Méhészeti Gyűjtemény

A látogatók megtekinthettek néhány méhészeti érdekességet a Gödöllői Méhészeti Gyűjtemény jóvoltából.

2011 © Minden jog fenntartva!

info@gepmuzeum.szie.hu